Πρόκειται για φυσικό ορυκτό αποτελούμενο από ανόργανα συστατικά. Από το 1940 και μετά χρησιμοποιείται έντονα στην βιομηχανία σε  διάφορες χρήσεις. Ο διογκωμένος βερμικουλίτης λόγω των εξαιρετικών μονωτικών ικανοτήτων του αλλά και της φυσικής του ιδιότητας να αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες, είναι το πλέον κατάλληλο υλικό για την μόνωση στο χώρο καύσης των ενεργειακών τζακιών.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι το μικρό του βάρος, η ποικιλία σε σχήματα, πάχος και πυκνότητα, η εύκολη χρήση του, η ανθεκτικότητα του, η τέλεια θερμική του μόνωση.

Κυριότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του βερμικουλίτη:

1) Αντέχει σε θερμοκρασία μέχρι και 1150 C
2) Κατά την διάρκεια της καύσης αναπτύσσει θερμοκρασία έως και 650 C που δεν μπορούν να έχουν άλλα υλικά αντιστοίχως (χυτοσίδηρος ή πυρότουβλα).
3) Οι εστίες με βερμικουλίτη, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που ανεβάζουν (από 450 έως 650), λειτουργούν καταλυτικά με την αύξηση της θερμοκρασίας στην μετάκαυση των μονοξειδίων CO μετατρέποντας τα σε διοξείδια CO2, έτσι επιτυγχάνουμε πολύ χαμηλά μονοξείδια CO στην καύση < 0,02% σε 13% Ο2, μια απόδοση που είναι από τις κορυφαίες στην κατηγορία των ενεργειακών εστιών.
4) Διατηρεί το φυσικό του μπεζ χρώμα χωρίς να μαυρίζει από τις καύσεις του τζακιού, καθώς πραγματοποιεί μόνο του πυρόλυση.
5) Δεν περιέχει κεραμικές ίνες ή αμίαντο, είναι μη ερεθιστικό και άοσμο και επομένως απόλυτα ασφαλές, τόσο για την υγεία του καταναλωτή, όσο και για το προσωπικό που το χειρίζεται.